Vasaloppet 5 dagar kvar: Uppladdningen

Vasaloppet 5 dagar kvar: Uppladdningen

9 mil är en lång sträcka som kräver en riktig kostuppladdning. Elitåkaren Jimmie Johnsson berättar om sin uppladdning.

För många skidåkare är första söndagen i mars årets viktigaste skiddag. Så även för Jimmie Johnsson. Men när motionärerna kämpar för att ta sig i mål, för att pressa tiden med en halvtimme eller en timme kämpar Jimmie för en topplacering.
– Skidorna och dagsformen avgör vem som vinner, säger Jimmie, som börjar sin riktiga Vasaloppsuppladdning en vecka före loppet.

På fem Vasaloppsstarter har 25-årige Jimmie Johnsson, Falun Borlänge SK, blivit 29:a som sämst. Det var i fjol, då han hade ”en riktigt dålig dag”. Annars har han legat strax under topp 10 med placeringarna 12-13-12. I år hoppas Jimmie kunna ta ytterligare ett kliv och utmana om topplaceringarna. Formkurvan pekar uppåt och efter seger både i Engelbrektsloppet och i Bessemerloppet, två klassiska genrep inför Vasaloppet, har han seglat upp som en intressant utmanare till de mer rutinerade Vasaloppsåkarna.

Åkarna som har vunnit de senaste fem åren, Tynell, Svärd, Aukland och Brink, är samtliga födda på 70-talet. Även Jerry Ahrlin, som efter många pallplaceringar och seger bland annat i Marcialonga garanterat är riktigt sugen på att vara först till Mora, är född på 70-talet. Ett Vasalopp kräver rutin – både i genomförande men även i förberedelser, något som under 9 mils skidåkning visar sig tydligt och i många fall blir avgörande.
– Skidorna och dagsformen avgör vem som vinner, säger Jimmie. Du måste ha minst lika bra skidor som övriga toppåkare för att kunna vinna. Utöver det avgör dagsformen och den som har träffat mest rätt.

Ute med traditionell tömning
Han tror att det finns mellan fem och tio åkare som har kapacitet att vinna och även om han kan se sig själv som segare är han medveten om att det krävs ytterligare steg: Ett första steg in på topp 10 och sedan ytterligare ett steg till pallplats. Alla långloppsåkare vill ”träffa rätt” och lyckas få ut absolut max av sin kropp den där första söndagen i mars. Jimmie har sina rutiner för uppladdning och han kör en tömning av kroppen innan han kolhydratladdar dagarna före loppet. En uppladdning som inte är lika vanlig idag som för några år sedan.
– Jag vet att det är ute med en traditionell tömning, men för mig fungerar det bra.

Jimmies verkliga uppladdning inför Vasaloppet börjar på måndagen före loppet, då han under tre dagar kör hårda träningspass samtidigt som han inte äter några kolhydrater.
– Det är jobbiga dagar och jag är inte speciellt trevlig då.
En riktig tömning är påfrestande för kroppen och gör en extremt känslig för infektioner. Jimmie försöker att lyssna på sin kropp och ibland äter han första ”riktiga” målet på onsdag kväll och ibland inte förrän på torsdag morgon. Då börjar själva kolhydratuppladdningen och nio gånger av tio står pasta på menyn.
– Jag försöker att äta normala portioner men fem sex mål om dagen för att sprida ut det. Det tror jag är bättre än att proppa i sig massor vid varje mål.

Vanlig frukost på söndagen
Målet är att få i sig så mycket kolhydrater som möjligt fram till lördag lunch. På lördagskvällen och frukosten på söndagen äter Jimmie som vanligt. Han tränar dagarna före loppet, men ingen träning som påverkar fysiskt utan mer bara för att hålla igång kroppen. På lördagen i samband med skidtest får han en första signal på hur kroppen känns. Fast ändå inte.
– Om benen känns skakiga då är det lätt att bli orolig. Fast det är egentligen inte förrän jag kommit till Mångsbodarna som jag vet om jag har en bra eller dålig dag, berättar Jimmie.
I Mångsbodarna alltså, efter två och en halv mils åkning, och därmed kör han den tuffa inledningen i mer eller mindre ovisshet om hur dagsformen är.
– Första backen är riktigt jobbig och jag brukar inte vara pigg där. Jag fick nästan en chock första gången jag åkte och det kändes som en mardröm.

Succesivt går det sedan bättre och bättre och vid samtliga lopp har Jimmie plockat många placeringar på vägen mot Mora. Trots att han har haft en dålig dag har han varit pigg på slutet, vilket han ser som ett tecken på att uppladdningen fungerar. Syftet med kostuppladdningen är att ha så mycket kraft som möjligt och att orka hela vägen, något Jimmie alltså känner att han har gjort. Han kommer dock att ändra lite i sitt upplägg inför i år, och hoppas därmed att inte vara lika ”trögstartad”. – Tidigare har jag inte kört en meter skidor dagarna före loppet, men det ska jag göra i år. Förhoppningsvis kan jag vara piggare redan från start då.

Äter inte laktos och gluten
Vasaloppet är unikt och är det enda av långloppen som Jimmie gör en riktig kolhydratuppladdning inför. Innan Engelbrektsloppet, 60 km, och Bessemerloppet, 52 km, åt han bara som vanligt, fast mer.
– Jag är väldigt noggrann med vad jag äter under tävlingssäsongen och kosten har stor betydelse för känslan i kroppen.
Just känslan i kroppen gjorde att Jimmie för fem år sedan slutade äta laktos och gluten.
– Jag tyckte inte att jag fick ut det jag ville av träningen och blev rekommenderad att sluta äta laktos och gluten.
Efter det har han en bättre känsla och är inte heller sjuk lika ofta som förut. Bortsett från att det kräver lite extra planering i samband med resor ser inte Jimmie det som någon större uppoffring. Bortsett från fikat då.
– Jag tycker mycket om fikabröd och det är något jag ofta får avstå.
En liten uppoffring då, som är väl värd för att hitta den där känslan och för att ”träffa rätt”. En känsla som alla idrottare vill kunna plocka fram vid exakt rätt tillfälle. Den där första söndagen i mars till exempel.

Jimmie Johnsson
Ålder: 25 år.
Bor: Falun.
Klubb: Falun Borlänge SK.
Tränar: 670 timmar/år.
Blogg: www.jimmiejohnsson.blogspot.com.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.