Petra Kindlund tipsar om löpteknik för nybörjare

Petra Kindlund tipsar om löpteknik för nybörjare

Rätt löpteknik minskar inte bara risken för skador, den gör även löpsteget snabbare, lättare och roligare. Löpcoachen Petra Kindlund tipsar om hur du undviker vanliga nybörjarmisstag och blir en bättre löpare med rätt löpteknik.

Petra Kindlund

Petra Kindlund har lång erfarenhet som elitlöpare. Hon har en kandidatexamen i näringslära, är certifierad löpcoach, licensierad PT och diplomerad massör.

Petra är även grundaren till löparsuccén Runacademy som finns i hela Sverige. Runacademy erbjuder kurser i löpteknik och har löpargrupper i Stockholm, Luleå, Östersund, Växsjö, Göteborg samt Solna. De erbjuder även medlemskap online för dig som vill bli en bättre löpare mer information hittar du här.

Många löpare anser inte att det är så viktigt att öva upp sin löpteknik, det är ju ”bara sticka ut och springa”. Men faktum är att en bra löpteknik gör stor skillnad. Du förebygger skador, springer snabbare och förbättrar din löpekonomi.

– Alla har inte sprungit sedan barnsben vilket gör att löptekniken inte sitter helt naturligt. Många behöver därför jobba på sin löpteknik för att undvika skador och underlätta löpningen. Springer du på ett felaktigt sätt belastas kroppen mycket mer vilket ökar skaderisken och gör löpningen tyngre, säger Petra Kindlund, löpcoach och grundare av Runacademy.
 
Vanliga nybörjarmisstag
Som nybörjare är man ofta ivrig att sticka ut och springa. Stegen är gärna långa och tempot högt, något som gör att löpupplevelsen inte allid blir lika fantastisk som förväntat.

– Ett vanligt nybörjarmisstag är att man tar för långa steg och landar på hälen vilket gör att man bromsar steget. Ett annat vanligt fel är att man lutar sig bakåt, kraften går då bakåt i stället för framåt. Sedan är det många som vrider sig, det gör att kraften går i sidled. 

Det optimala löpsteget
Att få till det perfekta löpsteget kräver en del övning, i början är det många faktorer att tänka på varför Petra tipsar om att börja springa i ett långsamt tempo.

– Det är lättare att göra rätt om du börjar långsamt. Tänk på att ha en stadig och rak hållning samtidigt som du är avslappnad i kroppen så att du inte spänner axlar och händer. Blicken ska vara framåt, varken rakt upp eller ner i backen. Armarna ska pendla mer bakåt än framåt, det ger en bättre hälkick. Korta ned stegen så att du landar under kroppen i stället för framför kroppen, man brukar säga att det är optimalt att ta cirka 45 steg på 15 sekunder, tipsar Petra Kindlund.

Öva upp din löpteknik

För att förbättra sin löpteknik måste man först börja med att lära sig grunderna och få kunskapen om vad en effektiv löpteknik innebär. I Runacademy online får du lära dig grunderna från början genom en hel kurs med filmer som förklarar både teoretiskt och praktiskt hur du ska gå till väga.

– Något som vi jobbar mycket med kallas för löpskolning. Det är olika teknikövningar som man gör för att överdriva löpsteget på rätt sätt som ger både koordination, löpstyrka och ökar frekvens. Du stärker senor och muskler, löpsteget blir bättre vilket gör att du kan springa snabbare med mindre ansträngning. En bra riktlinje är att träna löpteknik en till två gånger i veckan, börja gärna löppassen med teknikträning. Två av de vanligaste löpskolningsövningarna kallas för höga knän och hälkick.

Två teknikövningar för ett bättre löpsteg

1. Höga knän

 

 

2. Hälkick

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.