Lindra värk och prestera bättre med inläggssulor

Lindra värk och prestera bättre med inläggssulor

Värk i fötter, ben och övriga kroppen? Det kan bero på fotens position. Rickard Furustad, Leg. Sjukgymnast, Haninge FysioCenter, tipsar om hur du lindrar värk och presterar bättre genom inläggssulor.

Små anatomiska avvikelser som låga eller höga fotvalv, ökad eller minskad rörlighet i fotlederna samt otillräcklig aktivitet i underbenets muskler kan ge stora problem hos många som går, joggar eller springer regelbundet. Lösningen på problemet sägs ofta vara inläggssulor, men hur effektiva är de?

– Det råder en allmän uppfattning att ”allt” går att fixa med inläggssulor, och att pronation är en rörelse i fotleden som är skadlig för foten. Så är det inte. Men ibland är det motiverat att försöka ändra fotens belastning, det vill säga fotens tryck mot underlaget, för att eventuellt lindra värk i fot, underben eller även längre upp i kroppen. Ibland behöver foten mer stöd eller belastas på ett annat sätt för att lindra värken. I andra fall är det tvärtom, att foten behöver gå i en mjukare sko för att stimulas mer och tillåtas att röra sig på ett mer naturligt sätt, säger Rickard Furustad, Leg. Sjukgymnast, Haninge FysioCenter.

 

sites/default/files/bild140425_1.jpegRickard Furustad, Leg. Sjukgymnast, Haninge FysioCenter

Bäst effekt av inläggssulor
De patienter som oftast får bäst effekt av inläggssulor är de som går och står mycket på hårda, platta golv, där foten utsätts för en ensidig belastning under lång tid. Andra som också ofta upplever lindring med inläggssulor är idrottare, där kraven på fötterna i många fall är stora.

– Bra träning och stimulering av fötterna är å andra sidan exempelvis att gå i varierad terräng som skog, sand eller på en gräsmatta, och då gärna barfota eller i skor utan så mycket stöd. Detta för att stärka fotens och underbenens muskulatur. Vi ger nästan alltid träningsråd i samband med att vi provar ut inläggssulor, för att inte bara ge foten ett passivt stöd, utan även aktivt bygga upp musklerna i fot och ben, berättar Rickard Furustad.

Skador som kan lindras
Exempel på skador som kan lindras med inläggssulor är främre underbenssmärta – ofta kallat ”benhinneinflammation”, löparknä, hopparknä, schlatter, hälsenebesvär, plantar fasciit/hälsporre och hallux valgus. Även vissa tillstånd med nervsmärta i foten kan ibland lindras med en inläggssula.

– Om vi bedömer att inläggssulor behövs för att ge foten ökat stöd så är det viktigt att de ligger i bra skor där den befintliga sulan går att ta bort för att ersättas med inläggsulan. Skon bör även ha en stadig hälkappa och vara hyfsat vridstyv.

Så går det till
– Alla patienter vi träffar genomgår en noggrann undersökning där vi tillsammans går igenom sjukdomshistorien och gör en ordentlig undersökning där vi både tittar på foten under belastning som gång och löpning samt undersöker fotens rörlighet. Om vi tror att besvären går att lindra eller till och med avhjälpa helt genom att ändra fotens belastning så börjar vi ofta med att tejpa upp foten som test. Utfaller det positivt, det vill säga besvären minskar, så kan rätt behandling vara att tillverka en individuellt utprovad inläggssula.

– Vi brukar rekommendera att använda inläggssulorna hela tiden även när de är nya, men att man har de gamla sulorna med sig för att kunna byta om besvär som ökad värk eller skavsår skulle uppstå. De inläggssulor vi arbetar med har dock en viss svikt varför de sällan ger ökad värk även om de används hela tiden från första dagen. Vi arbetar med tre fabrikat Balkefors, Castmedical och SuperSole. De olika inläggssulorna har olika egenskaper som passar olika patienter. De kostar från 1000-2000 kronor, säger Rickard Furustad.

 

Foto: Daniel Stiller

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.