Låt inte snö och kyla stoppa dig – spring ändå!

Låt inte snö och kyla stoppa dig – spring ändå!

Dåliga kläder finns det faktiskt gott om. Skor också. Även om det snöar ymnigt finns det löpartillfällen! Här är löparfantasten tillika Sporthälsa-bloggaren Maria Lundqvist Bohrnertz bästa tips för en lyckad springtur.

Kollade termometern imorse. -9 grader. Och nu har ju verkligen snösmockan kommit (tillbaka) i de flesta delar av landet. Hindrar det mig från att springa? Självklart inte! Det går definitivt bra att vara ute när det är kallt och det går att springa. Men för att det ska bli en just härlig upplevelse och inte tvärtom så det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer mina sex bästa tips för att göra löpning ute i snö till något riktigt njutbart!

 1. Rätt kläder
Det är sååå uttjatat, men när det är kallt är det verkligen viktigt att tänka ”lager-på-lager”. Hur många lager är individuellt och också självklart väderberoende. Men grundregeln att följa är att ha ett underlager (gärna i ull) närmast kroppen, därefter ett mellanlager och sist ett ytterlager som gärna får vara vind- och vattenavvisande. Idag körde jag med ”full mundering”. Vilket innebar just detta. Korta underställstrosor (modell cykelbyxkor), det som förr i tiden kallades för mammelucker. Långärmad ylletröja, höga löparstrumpor, vinterlöparbyxor, vinterlöpartröja, vindbyxor och slutligen min tunna löparjacka (som jag även har resterande säsonger på året). Mössa och extra vantar samt något om halsen (gärna som går att dra upp över näsa och mun).

2. Rätt på fötterna
Första gångerna jag sprang på vintern (förra året faktiskt) så hade jag mina vanliga löparskor med lösa broddar på (som man kan löpa lite varstans för en billig peng). Fördelarna är att man ju då kan använda de skor man normalt springer i. För mig var det dock ingen ”hit”. Jag tyckte inte känslan blev riktigt bra, dessutom så är vanliga löparskorna ofta inte särskilt varma så denna lösning passar kanske bättre när det bara är lite halt ute än när du ska springa i snö. Jag gav iallafall upp och investerade i ett par riktiga skor: Icebugs. De är, förutom att de är lite varmare och vattenavvisande utrustade med fasta broddar som man kan byta ut vartefter (om det behövs). Jag har använt dem mycket och var helt klart en bra investering!


3. Korta ner distansen och sänk farten
Det är tuffare att springa i snö, på halt eller moddigt underlag. Är det dessutom kallt så blir påfrestningen större. Så passa på att njuta av vintervädret och korta ner distansen och/eller sänk farten. Det lär knappast bli några personbästa ändå på vinterlöpningsrundorna jämfört med tiderna på sensommaren.

4. Ladda ordentligt och planera
Se till att ha ätit och druckit lite extra innan du ger dig ut. Jag brukar också de dagar (som idag) när det är extra kallt springa med ryggsäck (en lätt löparryggsäck). Däri kan jag packa några extra vantar, en extra mössa och kanske något ät- och/eller drickbart. Det är också skönt att kunna ta av sig något lager om man skulle bli alldeles för varm längs vägen. Kanske en power-bank till mobilen? Har du mobilen med när du springer (som ju jag alltid har) så har du säkert märkt att batteritiden försämras avsevärt när det är kallt ute. Så undvik kritiska situationer genom att vara förberedd.

5. Kolla väderprognosen och tänk på kyleffekten
Kolla väderprognosen innan du ger dig ut då har du möjlighet att förbereda dig lite på hur vädret kan komma att förändras under rundan. Inte ovanligt att snöstormen som råder när du ger dig ut snabbt blir till en regnskur eller att solen helt plötsligt tittar fram och börjar värma. När det blåser så blir det dessutom kallare, kyleffekten. På SMHIs sida kan man räkna ut hur stor den blir och kanske planera för ett extra klädesplagg. Du hittar det här: SMHI – vindens kyleffekt

6. Strunta i att tvätta ansiktet!
Huden har ju sin egen naturliga skyddsbarriär – tvätta inte bort den innan du ger dig ut i kylan. Tvärtom kan du kanske behöva smörja in dig lite extra med en fet kräm (ex. Nivea eller varför inte kokosolja) som isolerar. Men som sagt, gör inte någon ”dunderansiktsrengöring” innan du sticker ut, vänta med det tills du kommer hem istället.

För mig blev det 7 mycket lugna kilometer. Det var ljuvligt – särskilt när man kom in i värmen igen!

Läs mer av Maria Lundqvist Bohrnertz HÄR.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.