Distansträning är grunden till allt

Distansträning är grunden till allt

Distansträning kan verka långtråkigt och jobbigt, men det är nog så viktigt. Syftet med distansträning är att anpassa kroppen till långvarigt arbete och öka uthålligheten.

Vad är då distansträning?
Räcker det att köra en timme?
Hur fort kan jag köra?
Hur ofta ska jag träna distans?

Det finns många frågor kring distansträning och givetvis lika många svar, som alltid beror det på ditt syfte och ditt mål med träningen. Men det finns några viktiga bitar som krävs för att du ska kunna kalla din träning för distansträning.

Räcker det att köra en timme?
I de flesta idrotter innebär distansträning en träningstid på mellan 2 och 4 timmar, men exempelvis cyklister och även en del Vasaloppsrävar är ute längre tid. Det gäller dock att börja rimligt och inte sticka iväg på ett 4-timmarspass direkt utan istället komma igång och öka succesivt.

Ibland skiljer man på kort och lång distansträning. Tempot är dock samma i båda fallen, det är tiden som varierar. Regeln är att du tränar i just den gren du ska tävla i.Om du ska tävla i löpning bör du springa, i längdskidor – åka skidor till exempel. Detta föra att vänja din kropp och de kroppsdelar som kommer att ha mest belastning under själva tävlingen. Att träna inför ett marathon är ett lysande exempel, där distansträningen är en viktig del för att inte säga den viktigaste.

Så svaret om det räcker med en timme är nej, även om en timme kan kallas kort distansträning och också ha ett syfte.

Hur fort kan jag köra?
Det är klurigt att prata tempo då alla har olika tempo, det är lättare att prata puls och därmed också fysisk ansträngning. Det viktigaste är att inte köra för fort. Ett vanligt motionärsmisstag är att köra alla pass i ungefär samma halvhårda tempo. För bäst effekt är det i stället bättre att verkligen köra sakta på distanspassen och därmed även kunna köra hårdare på de snabba passen.
Det låga tempot innebär för de flesta en puls på 40-50 slag under max. Om vi utgår ifrån att de flesta har 180-200 i maxpuls blir träningspulsen då 140-150 slag. Har du en maxpuls på 170, vilket är vanligt bland lite äldre, blir lämplig lämplig distanspuls 130.

Ett annat bra mått på bra distanstempo är snacktempot. Du ska aldrig köra hårdare än att du kan prata samtidigt.

Hur ofta ska jag träna distans?
Distansträning är vanligast under uppbyggnadsträningen, men det är även viktigt att behålla distanspassen även när tävlingen närmar sig. Kör fler distanspass under grundträningen och kanske ett eller ett par per vecka under övriga veckor. Det är dock väldigt viktigt att inte bara köra lugna distanspass utan att varva med snabba pass.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.